Bašta fest – festival koji ima sve! Odličan program, predivnu energiju i čarobnu prirodu!

Priča o Bašta festu je mnogo više od priče o filmu ili filmskom festivalu. To je jedna topla priča o prijateljstvu, ljubavi, druženju i neodustajanju. Priča o fantastičnim, mladim ljudima, punim entuzijazma i želje za promenom koji su u jednom čarobnom gradiću stvorili svoje parče neba. Na sreću svih nas, to parče je na svega nekoliko stotina kilometara od nas, u gradiću po imenu Bajina Bašta i tu je da traje i da iz godine u godinu sve više raste. Kao i svaku „baštu”, neophodno ga je zalivati sa puno pažnje i ljubavi. U iščekivanju petog izdanja festivala kratkog filma, Bašta fest, razgovarali smo sa Majom Šušom, osnivačicom i umetničkom direktorkom festivala

fotografije: Bašta fest

Uskoro će se na radost brojnih ljubitelja kvalitetnog filma po peti put odigrati Bašta fest. Šta je za tebe prva asocijacija na Baštu?

To je sada već mnogo različitih osećanja. Ponos, vera da stvarno #svemože, velika ljubav, mala glavobolja, celogodišnji rad, neprospavane noći, prijatelji, čarobna priroda, nezaboravne uspomene i ogromno iskustvo.

Hajde da neupućenima malo približimo celu priču o nastanku festivala. Kako se Bašta rodila i šta je Bajinu Baštu preporučilo kao domaćina?

Desio se Jovan i činjenica da smo zajedno upisali Akademiju 2009. On je redovno pričao sve najlepše o svom rodnom gradu, mi mu nismo verovali, mislili smo da ipak malo preteruje. A od kada smo prvi put otišli u Bajinu Baštu, više ne mogu da nas izbace.(smeh) Zaljubili smo se u taj grad, Taru, Drinu, jezera, Bajinobaštane koji su najbolji domaćini i stvarno ja sada mogu da kažem da je taj kraj moj beg u mir, lepotu i sigurnost. Nas dvoje smo jednog leta, dok smo još studirali, sedeli na reci i pričali kako bi bilo super da imamo ispred sebe platno i da možemo da gledamo film. Iz ideje o open air bioskopu, nastala je ideja o festivalu na otvorenom i već te iste jeseni, Jovan me je pozvao na „poslovni sastanak” gde se dogodilo to pitanje – hoćemo mi stvarno da radimo festival?

Zajedno sa Nikolom Ljucom ove godine si odabrala 26 filmova iz 18 zemalja koji će se naći u okviru takmičarskog programa festivala. Kojim kriterijumima ste se vodili prilikom selekcije?

Ljuca voli da kaže da je kriterijum „iz stomaka”. Šalu na stranu, glavni kriterijum Bašta festa je da su to filmovi koje na neki način „vode” glumci, sa zanimljivim i dobrim ulogama, a mi se trudimo da oni koje izaberemo budu raznovrsni, uzbudljivi, hrabri, različitih žanrova i narativa. Imamo filmove iz Kine, Irana, Francuske, Nemačke, Danske, Kanade, Grčke, Mađarske, Belgije, Finske, Holandije, Rumunije, Engleske, Španije, Italije, naravno Srbije, Hrvatske i Slovenije. Neki filmovi su svoje premijere imali na velikim svetskim festivalima i tamo osvajali nagrade, neki su studentski radovi i imaće svoje premijere na Bašta festu. Meni je posebno zanimljiv i važan taj trenutak uklapanja u celine i kako zapravo svi ti filmovi komuniciraju u okviru svojih blokova.

Interesantno je spomenuti i da će ove godina biti prikazano čak 12 ostvarenja koje potpisuju rediteljke. Da li je ovakav odabir vaš način podsticaja ženskog stvaralaštva i svojevrsna promocija žena koje prave filmove, a koje i danas ne uživaju punu jednakost sa kolegama?

Ovakav odabir se desio potpuno slučajno, mi smo napravili selekciju i tek tada nam se učinilo da ima dosta rediteljki i kad smo prebrojali shvatili smo da je zamalo pa jednak broj (sada je rezultat 14-12). Definitivno se sada otvara to pitanje, sve je više žena rediteljki u kinematografiji uopšte, pogotovo kada su mlade autorke u pitanju, a očigledno je i da nas dvoje volimo filmove sa „ženskim potpisom”, iako inače ne volim kada se tako etiketiraju. Mislim da će se ta jednakost prirodno desiti, sve ove autorke će početi da rade dugometražne filmove, a pojaviće se neke još mlađe i sigurna sam da film sve više prestaje da bude „muška umetnost”.

Postoji li neki film kome se ove godine posebno raduješ?

Kao i svake godine, to je film zatvaranja, debitantsko ostvarenje koje je (po mišljenju našeg tima) obeležilo proteklu godinu. Ove godine to je film Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom”, koji je svoju premijeru imao na ovogodišnjem FEST-u i tamo osvojio nekoliko nagrada. U pitanju je Kostin master rad i pravi primer kako od velikog entuzijazma, rada, pameti i talenta njegovih aktera i autora nastaje jedno malo filmsko čudo.

Pored takmičarskog programa posetioce ove godine očekuje i nekoliko interesantnih edukativnih radionica, od kojih se meni lično posebno dopala radionica za decu koju će voditi Maša Seničić. Možeš li nam reći nešto više o ovom delu programa?

Za sve radionice na Bašta festu je glavna i odgovorna Maša Seničić, koja se edukativnim programima bavi već godinama unazad u okviru organizacije Filmkultura. Ove godine imaćemo Mali film, filmsku radionicu za osnovce iz Bajine Bašte, kao i Kritični kamp, radionicu filmske kritike za srednjoškolce iz cele Srbije. Kritični kamp je svoje pilot izdanje imao na prošlogodišnjem Bašta festu, a ove godine, u saradnji sa Domom kulture Studentski grad, polaznici Kritičnog kampa rade već par meseci i Bašta fest nije prvi festival kome će prisustvovati i pisati kritike. Ima mnogo više radoznale dece i tinejdžera zainteresovanih za rad i učenje o filmu, nego što smo mi uopšte mogli da pretpostavimo, pa mi se čini da će edukativni program Bašta festa nastaviti da se razvija i širi, kako bismo i njima otvorili prostor za stvaranje, učenje i igru.

Naravno, složićete se da film ne bi bio potpun da nije kvalitetne muzike. Na festivalu će, koliko sam uspela da vidim, nastupiti mnoga poznata imena domaće muzičke scene, hoće li biti nekih iznenađenja?

Što se novih iznenađenja tiče, sa njima još uvek nisam u toku. (smeh) Ali iznova će nas iznenaditi dobrom žurkom Bojana Vunturišević, MKDSL, DJ Peppe, Dj Iron (Idemo kod mene da slušamo ploče), Funk Technic Group, kao i naše tradicionalno Čola veče.

Koja su tvoja očekivanja od ovogodišnjeg Bašta festa?

Trudim se da ne očekujem previše, ali verujem da će festival biti najorganizovaniji, najveći i najsnažniji do sad, a sigurna sam da sve one osnovne stvari, koje su načinile Bašta fest, ta magija, ljubav i divna energija, neće nestati kako festival raste.

Zaprati Bašta fest na društvenim mrežama!

Instagram  Facebook

Share