Astronomi otkrili još 12 Jupiterovih meseca

Astronomi i dalje pronalaze mesece kod Jupitera, 400 godina od kada je Galileo primetio prve mesece oko ove planete. S poslednjim otkrićem 12 malih meseca, ukupan broj prirodnih satelita koji kruže oko Jupitera sada iznosi 79, što je više od bilo koje druge planete u našem sunčevom sistemu.

Naučnici su tražili predmete na obodu sunčevog sistema prošle godine kada su uperili teleskope u okruženje Jupitera, rekao je Skot Šepard iz Karnegi Instituta za nauku u Vašingtonu. Tada su primetili novu grupu predmeta kako se kreću oko gigantske gasne planete, ali nisu znali da li su to meseci ili asteroidi koji prolaze blizu Jupitera.

„Nije bilo eureka momenta. Trajalo je godinu dana da se shvati šta su ovi predmeti”, rekao je Šepard. Ispostavilo se da su sve to Jupiterovi meseci.

Meseci nisu ranije primećeni jer su mali, prečnika oko jedan ili dva kilometra, rekao je astronom Garet Vilijams iz Međunarodne unije astronoma. On veruje da Jupiter možda ima još prirodnih satelita isto tako malih koji još nismo otkrili.

„Mi ih samo nismo dovoljno posmatrali”, rekao je Vilijams.

Tim naučnika je nazvao je jedan od meseca „čudakom” zbog njegove neuobičajene orbite. Šepardova devojka je nazvala  taj mesec Valetude, po imenu čukun unuka rimskog boga Jupitera. Valetudo se nalazi u dalekom spoljnom roju meseca oko Jupitera i kreće se u suprotnom smeru od kretanja roja ostalih meseca.

Naučnici veruju da su se meseci kao što je Valetudo i njegova braća pojavili ubrzo posle formiranja Jupitera. Planeta je verovatno delovala kao vakuum, usisavajući sve oko nje.

Share