Moderne farme u tunelima ispod grada

growingunderground Dok mi još uvek kasnimo i sa uobičajenim načinima uzgajanja zdrave hrane, u svetu su sve popularnije vertikalne bašte ili od nedavno bašte ispod zemlje. Da dobro ste pročitali. Farme zdrave hrane ispod urbanih, zaboravljenih gradskih sredina nisu produkt mašte niti plod futurističkog filma, već realnost koja se u Londonu upravo dogadja. Growing underground je projekat organizacije Zero Carbon Food. Ideja je bila da se pokaže novi način uzgoja hrane u gradovima.

Zamisao je bila da se iskoriste napušteni lokaliteti koji bi bili pogodni za uzgajanje biljaka tokom cele godine. Dva preduzetnika Stiven Dring i Ričard Balard su došli na ideju da naprave urbanu farmu u tunelima ispod Londona koji su u II svetskom ratu korišćeni kao skloništa od bombi. Prostor od 10 117.1411 m2 je preuređen u modernu farmu koja će proizvoditi zeleniš i salatu koje će prodavati svojim sugrađanima i distribuirati restoranima širom Londona. Za uzgoj biljaka su korišćeni hidroponiči usevi, LED svetla i višak vode od kišnice.                             

growingunderground2

Kao najveće pogodnosti ovakvog načina uzgoja hrane, autori ovog projekta izdvajaju sledeće:

1.ODLIČAN UKUS PROIZVODA

Zahvaljujući precizno isplaniranoj količini svetla, hranljivih materija i vode koje svaki usev dobija, proizvod koji dolazi do potrošača je ujednačenog kvaliteta i dobrog ukusa.

2.ISTA TEMPEATURA CELE GODINE

Tuneli sa svojih ujednačenih 16C tokom cele godine idealno su mesto za uzgoj biljaka.

3.HRANA NE MORA DA PUTUJE IZ JEDNOG MESTA U DRUGO

Tvorci ovog projekta insistiraju na lokalnoj proizvodnji, a kako se tuneli u kojima uzgajaju hranu nalaze ispod samog grada, nema troškova distribucije niti zagađivanja prirode prilikom prevoza proizvoda iz jednog mesta u drugo.

Growing-Underground3-537x357

4.BEZ PESTICIDA

Kako štetočine koje obično napadaju hranu ne žive na ovoj dubini (33m ispod zemlje), upotreba pesticida nije neophodna. Uz prevenciju, dobru ventilaciju i odgovarajući zaštitu, hrana je zdravija i za ljude i za životnu sredinu.

5.ENRGETSKI EFIKASNO

LED svetla koja se korite u ovom projektu su 3x efikasnija od uobičajenih HPS svetala (High Pressure Sodium) koja se uobičajeno koriste za uzgajanje biljaka u uslovima bez prirodnog svetla, a savršeno izolovani tuneli ne iziskuju dodatno zagrevanje kako bi biljke rasle.

6.ŠTEDI VODU

Hidrofonični sistemi koriste 70% manje vode od konvencionalnih otvorenih kakvi se koriste na farmama. Voda se koristi iz samog tla i cevi koje sprovode kišnicu.

Growing-Underground-London-Farm-537x405

Fotografije:
http://www.zerocarbonfood.co.uk
http://www.agri-tecture.com

Share