50 godina Kose

U okviru projekta obeležavanja 50 godina od premijere mjuzikla „Kosa’’ organizuje se tribina, 19. maja u 19h, u Ateljeu 212, na maloj sceni „Petar Kralj’’

U tribini učestvuju Nada Blam, glumica i učesnica mjuzikla Kosa, Radmila Stanković, novinarka NIN-a, Beka Vučo, operativna direktorka Ateljea 212 i Bitefa u vreme „Kose”, Jugoslav Vlahović, likovni umetnik, redovni profesor FPU i učesnik mjuzikla i Petar Janjetović, muzički novinar i rok kritičar. Razgovor vodi dr Radina Vučetić, istoričarka.

Govoriće se o razlozima i ideji Mire Trailović da predstavu dovede u Jugoslaviju, o ulozi i položaju predstave tada, efektima koje je proizvela u društvu, da li ga je promenila. Takođe, biće reči i o pitanju seksualnih i političkih sloboda koje svakako mogu da se aktualizuju, kao i o skidanju „Kose’’ sa repetoara.

Kosa je premijerno odigrana 19.maja 1969. godine i igrana je sve do 4. februara 1973. To je bila četvrta postavka Kose u svetu i prva u totalitarističkim zemljama. Sami autori mjuzikla, Džejms Rado i Džerom Ragni su, u poseti Beogradu, rekli da je beogradska verzija bolja od brodvejske. Predstavljala je avangardu u zatvorenom socijalističkom društvu. Razlog skidanja sa repertoara je pogrešno tumačenje predstave, tačnije dela sa cepanjem američkih vojnih knjižica, od strane učenika vojne gimnazije, koji su bili većinska publika mjuzikla te večeri. Kosa je odigrana 210 puta i doživela izuzetan uspeh kako u Beogradu, tako i na gostovanjima širom sveta.

Projekat organizuju studenti Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti, pod mentorstvom dr Milene Dragićević Šešić. Projekat je podržala ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, a realizuje se u saradnji sa pozorištem Atelje 212 i Fakultetom dramskih umetnosti.

Share